
Egeninkasso For mindre selskaper kan det være aktuelt å sende kravene uten å benytte seg av et inkassobyrå. Da gjør man hele prosessen selv, og kjører den i selskapets navn. I likhet med vanlig inkasso kan man også legge til gebyrer for tapt inntekt ved egeninkasso, men satsene er på langt nær like høye.
Ved egeninkasso skiller man mellom privatperson og foretak. Hvis debitor (den som er skyldig penger) er førstenevnte, vil innkrever måtte vente 14 dager fra fakturaens forfallsdato før man kan sende en begjæring til den nærmeste namsmannen. Da kan man kreve tvangsinndrivelse av det utestående beløpet. Om debitor er et foretak kan det sendes krav om konkurs dersom det ikke er mulig å gjøre opp for seg.
Selv om man kan utføre inkasso på egen hånd har man på ingen måte mulighet til å tvinge ut penger av noen. Dersom debitor nekter å gjøre opp for seg tross inkassokrav, må begge parter møtes i enten Forliksrådet eller Tingretten.
Forliksrådet
Forliksrådet er en del av det norske rettsapparatet. Her møter man kreditor med mål om enighet når det kommer til inkassokravet. For privatpersoner møter man i det nærmeste forliksrådet tilknyttet din hjemadresse.
I forliksrådet prøver man i samråd med en dommer å bli enige. I så tilfelle kalles det at det «inngås et forlik», og debitor (den skyldige) vil betale det skyldige beløpet, eller i henhold til den inngåtte avtale. Om man ikke blir enige vil dommeren ta en avgjørelse. Hvis han mener at inkassokravet er ugyldig blir kreditor nødt til å slette kravet mot deg, og du slipper å betale noen ting.
Dersom man mener man har motatt et krav som man absolutt ikke skal betale kan det ofte løse seg i forliksrådet.
Namsmannen
Namsmannen er en del av politietaten, og er den eneste instansen som kan bruke tvang for å sørge for at kreditor får pengene sine. De fleste som jobber som namsmann er utdannede jurister. Kravet sendes først til namsmannen dersom kreditor vinner frem i forliksrådet eller tingretten, men fortsatt ikke betales inn.
Gebyrer & Renter
Før kravet går til inkasso, kan kreditor sende ut maks to purringer, hver med et gebyr på maks 65 kroner. Når inkassokravet sendes kan det også være gebyrer, gjerne på flere hundrelapper. Det verste er nok rentekostnadene. Kreditor kan kreve deg for maksimalt 12% rente av beløpet du er skyldig. For et nytt digitalkamera eller en diger flatskjerm snakker vi fort store rentesummer.
Dersom man venter helt til i siste liten før man betaler inkassokravet (uten at staten blir blandet inn) kan et krav på 4000 kroner ha steget til ca 5500 kroner. Og da snakker vi etter tre måneder! Dersom det må avgjøres i tingretten eller i forliksrådet kan det samme kravet stige til en sum på 15 000 kroner, hvor mesteparten av beløpet går rett i statskassa.
Anmerkninger
Om en ubetalt regning går til inkasso risikerer man betalingsanmerkninger. Som ordet tilsier er det altså en anmerkning som knyttes til deg, som ligger fritt synlig for andre selskaper. Ved store handler på nett, søknader om kredittkort eller opprettelse av en rekke abonnementer, vil selskapene ofte kjøre en kredittsjekk på deg. Dersom man har en eller flere betalingsanmerkninger kan det ofte føre til at søknaden ikke blir innvilget.
Vanligvis blir en betalingsanmerkning slettet etter tre år – dersom du ikke gjør opp for deg. Hvis du betaler inkassokravet, vil anmerkningen slettes umiddelbart.
Hvis man har alvorlige betalingsanmerkninger (ubetalte krav med høye summer) vil det også være svært vanskelig å få gjennomslag på lånesøknader hos norske banker. Du kan selv sjekke om du har noen anmerkninger på nettsidene til de ulike inkassobyråene.
Møtested for nordmenn som driver dropshipping nettbutikk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar